Home    |   Editie   |    Archief   |    B&I Travelservice     |   Abonneren  |    Contact
   Praktisch - Toeristische info - Accommodaties - Culinair - Foto's - Links                                                                 Groot Brittannië
   Ierland

Accommodaties

Bed and Breakfast
Het Bed and Breakfast-systeem is een zeer Brits fenomeen. Over het hele land zijn er duizenden van deze overnachtingsmogelijkheden. U brengt de nacht door in eenkamer in een particulier huis. Zoals de naam Bed and Breakfast al aangeeft is het ontbijt bij de overnachting inbegrepen. De gastheer of gastvrouw is zeer verguld als gebruik wordt gemaakt van een full cooked English breakfast. De huizen kunnen variëren van een eenvoudige woning tot aan een monumentale boerderij of landhuis.
Vergeleken met hotels zijn de B&B gunstiger geprijsd en kunnen de eigenaren u van alles over de regio vertellen. Er wordt wel verwacht dat u overdag buitenshuis doorbrengt ook als u er een paar dagen verblijft. De prijzen variëren van £30 tot soms meer dan £100 per nacht.
 
Bothies
In de Schotse heuvels ligt een netwerk van kleine hutten, bothies, waar wandelaars gebruik van kunnen maken. De meeste zijn echter niet in kaart gebracht en staan dan ook niet aangegeven. De bothies, die worden onderhouden door vrijwilligers van de Mountain Bothies Association, variëren van eenvoudige bedoeningen tot aan hutten met bedden en een open haard. Gebruik van de bothies is gratis, maar een donatie wordt wel op prijs gesteld. Bij het plaatselijke toeristenbureau is informatie voorhanden waar de Bothies zijn te vinden.
Zie ook www.mountainbothies.org.uk
 
Boerderijvakantie
Vakantie houden op het platteland en dan met name op de boerderij, wordt steeds populairder. Het heeft verschillende voordelen, het eten op de boerderij is vers, u krijgt een goede indruk van het leven op het platteland en kinderen hebben er de ruimte om te spelen. Veel boerderijen bieden de mogelijkheid om deel te nemen aan activiteiten voor de gasten. De accommodatie is op basis van B&B. De door VisitBritain erkende boerderijen staan op www.farmstayuk.co.uk.
 
Caravan en Campers
Op de Britse wegen rijden in de zomermaanden steeds meer auto’s met caravans en campers. Er zijn tal van caravan- en camperterreinen. Vaak in de buurt van bezienswaardigheden en plaatsen langs de kust. Op de site van de Caravanclub staat informatie over verblijfplaatsen in heel Groot-Brittannië. www.caravanclub.co.uk.
 
Hotels
De keuze aan hotels in Groot-Brittannië is enorm. U kunt kiezen uit onder andere stijlvolle huizen in steden, fraaie landhuizen, oude postkoetsherbergen, moderne gebouwen, weghotels en vijfsterren hotels van grote internationale ketens. Ook kastelen en vuurtorens zijn aan te bevelen. De grote internationale hotels krijgen op werkdagen veelal zaken mensen. Om ook in de weekenden een goede bezetting te hebben zijn er aantrekkelijke aanbiedingen voor een zogenaamde minivakantie.
 
Jeugdherbergen
Er zijn in Groot-Brittannië meer dan 300 jeugdherbergen. De leden van de Youth Hostel Association www.yha.org.uk en de Scotish Youth Association www.syha.org.uk zijn meestal ook aangesloten bij de Hostelling International, maar er zijn ook onafhankelijke jeugdherbergen. U moet lid worden van de YHA of de SYHA om in hun herbergen te kunnen overnachten. Dit kan ter plekke geregeld worden. Het lidmaatschap kost £ 12 of £2 per nacht per persoon. Overnachten in een jeugdherberg kost maximaal £20 per nacht. De kwaliteit van de accommodatie is doorgaans goed.
 
Kamperen
Grote delen van Groot-Brittannië zijn in handen van particulieren, dus het is niet mogelijk overal de tent op te slaan. Kamperen in de nationale parken en de natuurreservaten is verboden. In plaats daarvan kunt u terecht op een van de vele campings. Campings staan vaak aan gegeven op bruine verwijsborden langs de weg. De prijzen, caravan/camper incl. 2 pers., liggen tussen £5 voor de eenvoudige en £30 voor de luxe campings, per nacht. Kampvuren zijn niet toegestaan.
 
Pubs
Naast hotels, B&B en jeugdherbergen zijn er ook pubs die overnachting aanbieden. Als u het risico wil lopen op enig lawaai in de avonduren dan is dit een leuk alternatief. Veel pubs liggen op het platteland of ik kleine dorpjes. De tarieven zijn doorgaans redelijk, rond de £30 per nacht. Het ontbijt is niet altijd bij de prijs inbegrepen.
 
Self Catering
De Engelse vakantieganger verblijft graag in een cottage of appartement waar hij zichzelf kan bedruipen. Dit is een voordelig alternatief voor een hotel. Het aanbod van deze accommodaties loopt in de duizenden. Populaire vakantiegebieden zijn onder andere Cornwall & Devon en het Lake District en zijn derhalve snel volgeboekt. Ook de Nederlandse toerist heeft de selfcatering formule ontdekt. Verschillende touroperators zoals Britain Travel Desk en Eurorelais hebben honderden van deze cottages en huizen in de aanbieding. De duur van het verblijf varieert van enkele dagen tot één of twee weken. In Engeland zijn ook organisaties die bemiddelen bij de verhuur.
www.nationaltrustcottages.co.uk en www.landmarktrust.co.uk bieden interessante accommodaties, waarbij Landmarktrust zich met name richt op gerenoveerde monumenten als forten en National Trust op cottages op hun eigen locaties.
[Terug]

 

Bagage en nuttige zaken

Electriciteit
De netspanning is in Groot-Brittannië 240 wisselstroom. Anders dan bij ons zijn de stekkers voorzien van drie pinnen, dus moet u voor elektrische apparaten die u van thuis meeneemt een verloopstekker hebben. Deze zijn in veel huishoudelijke- en elektrawinkels te koop. Voor apparatuur als laptops en het opladen van de mobiele telefoon heeft u een adapter nodig.

Kleding en bagage
Groot-Brittannië is geen vakantiebestemming waar je primair heen gaat voor zon, zee en strand. Als het mooi weer is dan is het aan de kust goed toeven. Neem dan ook voor elk weertype kleding mee. Dat wil zeggen in de zomer ook een warme trui en regenkleding. Voor wandelaars is het aan te bevelen lichtgewicht kleding mee te nemen in een rugzak.

Maten en gewichten
In Groot-Brittannië hanteert men afwijkende gewichten.
 
Op de wegen hanteert men de mijl/mile in plaats van de kilometer (1 mile is 1.6 kilometer).
Op de Britse wegen worden de volgende maximumsnelheden gehanteerd:
Autosnelweg (M) 70 mile =110 kilometer voor personenwagens
Overige wegen 60 mile= 95 kilometer
Bebouwde kom 30 mile = 50 kilometer per uur.
 
Kledingmaten zijn eveneens afwijken met de Nederlandse maten. In de onderstaande tabel ziet u de verschillen. Het eerste getal is de Britse maat en het tweede de Nederlandse.
 
Herenmaten:
Pakken: 36/46,38/48,40,50,42/52,44/54,46/56,48/58
Schoenen: 7/41,7,5/42,8,5/43,9,5/44,10,5/45,11/46
Overhemden: 14,5/37,15/38,15,5/39-40,16/41,16,5/42,17/43
 
Damesmaten:
8/36,10/38,12/40,14/42,16/44,18/46,20/48
Schoenen: 4.5/37,5, 5/38,5,5/38,5,6/39,6,5/40,7/41

Openbare toiletten
Een uitzondering daargelaten zijn de openbare toiletten modern en goed onderhouden. Bijna overal in de bebouwde zijn deze sanitaire voorzieningen voorhanden en zijn gratis te gebruiken. In de grote steden zijn de zogenaamde ‘superloos ‘te vinden. Dit zijn zelfreinigende toiletten. Voor deze voorziening moet doorgaans 20p betaald worden (€ 0,25). Dat geld eveneens voor de toiletten op de grote stations. Warenhuizen, supermarkten en alle benzinestations beschikken over gratis toiletvoorzieningen. In de landelijke streken staan veelal toiletgebouwen bij de parkeerhavens langs de weg en op parkeerterreinen. Het is ‘not done’ om bij een pub of restaurant alleen maar binnen te voor een sanitaire stop. Bijna alle openbare toiletten zijn toegankelijk voor mindervalide en rolstoelgebruikers. Ook zijn er bij sommige voorzieningen zogenaamde ‘baby care room’ waar de baby verschoond kan worden.
[Terug]

Betaalmiddelen

Bankbiljetten en munten
Een pond sterling is onderverdeeld in 100p (pence). Munten zijn onderverdeeld in 1p, 2p, 10p, 20p 50p,1 en 2 pond. Bankbiljetten zijn er van £5, £10, £20, £50.
De bankbiljetten die in Schotland worden uitgegeven zien er anders uit, maar worden over het algemeen ook in Engeland en Wales geaccepteerd.
 
Banken en postkantoren
De meeste banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09,30 – 16,30 uur. Bij sommige banken kunt u ook op zaterdag terecht.. Alle banken beschikken over geldautomaten. Als u travellercheques verzilvert moet u zich legitimeren met een paspoort. Bij zo´n 600 postkantoren kunt u geldwisselen zonder dat u commissie hoeft te betalen. Via www.postoffice.co.uk kunt u on line aangeven hoeveel u wilt wisselen. De meeste postkantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 19.30 uur en op enkele uren op de zaterdag.
 
Creditcards
Creditcards van verschillende aanbieders worden vrijwel in geheel Groot-Brittannië geaccepteerd. U kunt deze kaarten ook gebruiken om geld op te nemen bij de geldautomaat.. Hiervoor wordt een vastbedrag in rekening gebracht. U bent voordeliger uit dat u een groot bedrag uit de geldautomaat neemt dan telkens kleinere bedragen. U betaald dan maar 1 keer commissie. Bel bij verlies of diefstal direct met het alarmnummer van uw bank. Deze kan dan de pas blokkeren. Ook moet u direct aangifte doen bij de politie.. Bij travellercheques moeten de nummers van de cheques worden doorgegeven.
 
Euro´s
In Groot-Brittannië worden doorgaans geen euro´s geaccepteerd als betaalmiddel. Op sommige plaatsen kan wel met euro´s worden betaald. De prijzen worden dan in beide muntsoorten aangegeven. Zaken die euro´s accepteren zijn± The Body Shop, Clarks, Debenhams, Habitad, MHV , Marks en Spencer, Selfridge, Topshop, Virgin en Waterstone. Sommige pub, eigendom van J.D. Wetherspoon, Scotisg and Newcastle of Sheapard Name accepteren ook euro´s. Kaartjes voor de Stansted Express, Gatwick Express en Virgin kunnen betaald worden met euro´s, Op bij de benzine stations van BP kunt u met euro´s terecht. Buiten londen geldt, hoe groter de stad hoe meer plaatsen waar u met euro´s kunt betalen. Tevens is het mogelijk euro´s te wisselen bij banken en postkantoren. Ook de grotere hotels willen wel euro´s wisselen tegen Britse ponden. De koers van pond ten opzichte van de euro is ongeveer 1 op 1 (feb 09).
 
Geldautomaten
Geldautomaten zijn er op zeer veel plaatsen. Alle banken in Groot-Brittannië brengen een vaste commissie in rekening voor de transactie. Bij geldautomaten van LINK kunt u gratis geld opnemen, tenzij u gebruikt maakt van een creditcard.Een commissie wordt ook berekend bij de geldautomaten die bij de benzine stations staan of van andere particuliere geldaanbieders. De kosten staan meestal aangegeven en varieert tussen de £1,25 en £1,50.
 
Geld
Dank zij de sterke koers van de euro is het nu extra aantrekkelijk om Groot Brittanië te bezoeken.

Kortingen
Reizigers onder de 16 jaar kunnen korting krijgen in de bus, trein of metro. Mensen boven de 60 jaar kunnen voor 20 een Senior Citizens Railcard aanschaffen waarmee ze in daluren eenderde korting krijgen.
Wie veel bezienswaardigheden bezoekt kan geld besparen door kortingspassen aan te schaffen.  Kortingspassen zijn er van verschillende toeristische organisaties.
London Pass www.londonpass.com
York Pass www.yorkpass.com
Bath & Bristol Pass www.bathpass.com
 
Great Britain Heritage Pass biedt gratis toegang tot 600 historische gebouwen en tuinen. De passen zijn vier, zeven of vijftien dagen geldig. Ook is er een maandpas verkrijgbaar. De passen zijn te koop bij de toeristenbureaus.

Wisselkantoren in London
Chequepoint, 548 Oxpordstreet WIN 9HJ (Marble Arch) Underground’
71 Gloucester Road SW7 5BW (Gloucester Road Underground)
[Terug]

Communicate

Laptop
Als je in Groot-Brittannië van plan bent om een laptop te gebruiken vergeet dan niet om een adapter mee te nemen. Als u met de laptop online wilt dan heeft u een adapter voor het telefoonstopcontact nodig. Deze is verkrijgbaar bij bedrijven als Teleadapt. Als u gebruik maakt van een internationale serviceprovider als Compuserve of AOL is het goedkoper om een internationaal te draaien dan het nummer van het eigen land. Draadloze technologie als Bluetooth biedt u de mogelijkheid om met uw mobiele telefoon te internetten.
 
Mobiel bellen
Mobiel bellen in Groot-Brittannië is zeer populair al wordt het in verscheidene pubs en diverse andere gelegenheden ontmoedigd. In vrijwel alle plaatsen zijn winkels met mobiele telefoons. Pre-pay bellers kunnen voor £10 of £20 een SIM kaart aanschaffen waarmee u toegang krijgt tot het netwerk O2, Orange of Vodafone tegen lokale tarieven. Bij supermarkten en diverse andere winkels kunnen Pre-pay kaarten worden opgewaardeerd.
 
Telefoneren
De belangrijkste Britse telefoonmaatschappij is British Telecom (BT) die 113.000 telefooncellen beheert in Groot-Brittannië. Als u vanuit Groot-Brittannië belt naar bijvoorbeeld Nederland moet u eerst 0031 intoetsen. Daarna het netnummer zonder de 0. als laatste het abonneenummer van degene die u wilt bellen.
 
Openbare telefoon
De telefooncellen zijn doorgaans rood of zilverkleurig en zijn te vinden op spoorweg- en metrostations en op straat. In heel Groot-Brittannië staan meer dan 60.000 BT telefooncellen waar je kunt bellen met een creditcard en/of een telefoonkaart. Het starttarief voor bellen binnen de UK is 50p. Daarna kost elke minuur 20p. Telefooncellen die op munten werken accepteren munten van 20p, 50p en 1 pond en sommigen accepteren munten van 2 pond. Alleen ongebruikte munten krijgt u terug, dus voor korte gesprekken kunt u het best kleine munten gebruiken. Sommige hotels en pubs beschikken over munttelefoons voor publiek gebruik.
[Terug]

Gezondheid

Dokter
Bel in het geval van een ongeluk telefoonnummer 999 voor een ambulance of ga naar een eerste hulafdeling van een ziekenhuis. Mocht u ziek worden kijk dan in de Gouden Gids (Yellow Page) of op de site van de NHS naar het adres van de dichtstbijzijnde huisarts. Groot-Brittannie telt meer dan 40 NHS Walk In centers waar iedereen zeven dagen per week terecht kan voor een snel medisch advies en/of een behandeling. www.nhsdirect.nhs.uk
Als u in een hotel of bed and breakfast verblijft dan kan men u hier dikwijls heel snel aan een dokter helpen. In de meeste kamers staan de telefoonnummers van de diverse hulpdiensten vermeld. U kunt ook kijken op www.nhv.uk/localnhsservice voor een huisarts of apotheek in de buurt.
 
Opticiens
Draagt u een bril of contactlenzen, neem dan het bijbehorende recept, een reserve bril of extra contactlenzen mee voor het geval uw bril of contactlenzen zoek raakt of beschadigd. Opticiens kunnen snel voor een vervangende bril of lenzen zorgen.
 
Roken
In veel openbare gelegenheden mag niet gerookt worden. Niet rokers zullen niet snel klagen wanneer een roker een sigaretje opsteekt. Maar uit onderzoek blijkt dat het merendeel zich wel degelijk stoort aan iemands rookgedrag.
Roken is verboden in bussen, de meeste lokale treinen en in de Londense metro. Treinen op de langere trajecten beschikken meestal wel over speciale rokersrijtuigen. Rookvrije pubs, restaurants en hotels vindt u op de site Action on Smoking and Helth. www.ash.org
 
Tandarts
Personen boven de 16 jaar moeten in heel Groot-Brittannië betalen voor tandheelkundige hulp zowel bij particulieren als bij een tandarts van de NHS. Ga daarom in uw verzekeringspapieren na of tandartskosten worden gedekt. Tandartsen staan vermeld in de telefoongids. U kunt ook kijken op de site van de British Dental Association www.bda.findadentist.org.uk
[Terug]

Huisdieren

Als u uw hond of kat wilt meenemen naar Groot-Brittannië, dient u in het bezit te zijn van een geldig EU paspoort voor dieren. In dit paspoort, dat door de dierenarts wordt verstrekt, moet een geldige inenting tegen hondsdolheid of tegen kattenziekte zijn aangetekend. Uw huisdier moet voorzien zijn van een een microchip met een identificatienummer dat overeenkomt met het nummer in het paspoort. Het dier moet een bloedtest hebben ondergaan waaruit is gebleken dat de inenting succesvol was.
Voor meer info: http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/index.htm
of de Nederlandse site van de ANWB: >meer info
[Terug]

Noodgevallen

Alarmnummers
Bel 999 of 112 als u de politie, een ambulance, de brandweer, de kustwacht of de reddingsbrigade in de bergen nodig hebt. Meld de telefoniste welke dienst u moet hebben , waar u bent, het nummer van de telefoon waar u mee belt, wat er aan de hand is en waar het is gebeurd. Gaat het niet om een noodgeval neem dan contact op met het dichtstbijzijnde politiebureau.
 
Politie
De ruim 128.000 politiemannen en vrouwen in Groot-Brittannië zijn u graag van dienst als u ze om informatie vraagt. Bel bij moeilijkheden in de trein of metro met de British Transport Police telefoon 0800 405040. Als u het slachtoffer bent van geweld kunt u bij de Victim Support telefoon 0845 303 0900 terecht voor steun of juridisch advies. Trafic wardens delen parkeerbonnen uit en letten op de weggebruikers, maar hebben een beperkte bevoegdheden. Veiligheidsbeambten zijn niet van de politie en hebben niet meer bevoegdheden om arrestaties te verrichten dan elke andere burger.
[Terug]

Openingstijden

Nationale feestdagen
Banken en kantoren zijn gesloten op officiële feestdagen, maar de meeste toeristische attracties en winkels blijven open, behalve op 25 en 26 december en op 1 januari. Als deze dagen op een zaterdag of zondag vallen blijven ze ook de eerstvolgende werkdag dicht.
 
Nieuwjaar 1 januari
Goede Vrijdag
Tweede Paasdag
Eerste maandag in mei
Laatste maandag in mei
Laatste maandag in augustus
Eerste kerstdag 25 december
Tweede kerstdag 26 december
 
Officiële feestdagen
Op Bank Holidays zijn banken en veel winkels gesloten. Toeristische attracties blijven vaak wel open, maar op 25 en 26 december is vrijwel alles dicht. Op feestdagen die in de zomer vallen , kunnen er verkeersopstoppingen ontstaan . Vooral op wegen in druk bezochte gebieden als Cornwall & Devon en het Lake District. Als u een accommodatie wilt boeken in een weekend waarin een van die feestdagen vallen bedenk dan dat veel accommodaties al lang van tevoren geboekt zijn.
[Terug]

Reisdocumenten & Douane  

Douane
Zorg dat u bij de douane de juiste route volgt. Let daarbij goed op de kleurcodes. Bezoekers uit de EU die niets aan te geven hebben, dienen de douane te passeren via de blauw gemarkeerde route. Bezoekers uit de overige landen moeten de groene route aanhouden als ze niets aan te geven hebben. Wie daarentegen wel iets aan te geven heeft moet de rode route volgen.
 
Huisdieren
Voor meer info klik hier
  
Paspoort
Iedereen die Groot-Brittannië bezoekt moet in het bezit zijn van een geldig paspoort. Inwoners van de EU kunnen ook volstaan met een nationale identiteitskaart.
Het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, de kanaaleilanden, het Isle of Man en de Republiek Ierland vormen tezamen een zogenaamd ‘common travel area. Zodra u in een van bovengenoemde gebieden de douane bent gepasseerd, kunt u ongehinderd overal rondreizen zonder dat u gehinderd wordt door grenscontroles. Als u een binnenlandse vlucht gaat maken dan moet u altijd een legitimatiebewijs laten zien. Dat kan een paspoort zijn, maar ook een identiteitskaart.
Mocht u uw paspoort kwijtraken neem dan contact op met uw ambassade in Groot-Brittannie. www.netherlands-embassy.org.uk.
 
Reisverzekering
Het is raadzaam om een goede reisverzekering af te sluiten waarbij u gedekt bent voor verlies of diefstal van geld en bagage en eventueel een rechtsbijstand verzekering. Bezoekers uit andere EU lidstaten hebben recht op gratis medische zorg die onder de National Health Service valt. Niet iedere medische ingreep is echter kosteloos en daarom is het verstandig om u aanvullend te verzekeren. Bent u particulier verzekerd informeer dan bij uw verzekeringsmaatschappij naar de dekking in het buitenland. Als u veel reist is het verstandig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Voor bepaalde sporten moet een aparte verzekering worden afgesloten.
 
Werken in Groot-Brittannië
Houders van een EU paspoort kunnen in Groot-Brittannië werken zonder dat ze in het bezit hoeven te zijn van een werkvergunning. Voor mensen van buiten de EU gelden andere regels.
[Terug]

Toegangsprijzen

Veel musea, huizen, tuinen,bioscopen, theaters en andere attracties geven kortingen op de toegangsprijs voor kinderen onder de 16 jaar, houders van een studentenkaart, en 60plussers. Vaak zijn er ook seizoenskaarten verkrijgbaar die korting verlenen. Leden van de National Trust hebben gratis toegang tot alle gebouwen en tuinen van de NT en de national Trust for Scotland NTS. Lid worden kan in elk eigendom van de National Trust. Zie ook Betaalmiddelen: kortingen.
[Terug]

Toeristenbureaus

Toeristeninformatie
Groot-Brittannië telt 800 toeristenbureaus (TIC’s) Toerist Information Centres) waaronder overkoepelende regionale kantoren voor Engeland, Wales en Schotland. U kunt bij de TIC’s terecht voor kaarten, brochures en informatie over accommodaties, restaurants en plaatselijke evenementen. Vaak zijn er gratis stadsplattegronden verkrijgbaar. Bij veel TIC’s  kan met accommodaties voor u boeken. Boekingen binnen de regio is veelal gratis. Buiten de regio betaald u wel iets extra’s voor de boeking. www.visitbritain.com
 
Toeristenbureaus
 
London:
VisitBritain
Thames Tower Black’s Road
London W6 9EL
www.visitbritain.com
 
The Britain Visit centre
1 Regent Street, London W1
 
Op deze sites vindt u adressen , telefoonnummers en openingstijden van toeristenbureaus in heel Groot-Brittannië. Deze informatie is ook op te vragen via telefoonnummer 0800 192 192 (gratis)
 
Regionale Toeristenbureaus

Cumbria Tourist Board Northhumbria Tourist Board Southern Tourist Board
East of England Tourist Board North West Tourist Board Visit Scotland
Heart of England Tourist Board South East Tourist Board Wales Tourist Board
London Tourist Board South West Tourism Yorkshire Tourist Board

[Terug]

Vervoer

Autoverhuur
Wie een auto wil huren in Groot-Brittannië dient minimaal een jaar lang over een geldig rijbewijs beschikken. De minimum leeftijd varieert van 18 tot 25 jaar, afhankelijk van het model. Sommige verhuurbedrijven hanteren een maximum leeftijd van 70 jaar. Het is mogelijk uw auto in de een stad op te halen en in een andere stad af te leveren. Als u van plan bent een auto te huren bekijk dan de mogelijkheden van een fly drive arrangement.
 
Brandstof
Alle merken en soorten benzine en diesel zijn overal verkrijgbaar. Dankzij de groentax is loodvrije benzine altijd goedkoper. Benzine stations zijn meestal zelfbedieningsstations in en om de steden. Langs de autosnelwegen liggen de zogeheten service stations. Deze zijn dag en nacht geopend. Een service station bestaat naast een benzinestation ook restaurants en winkels. Men accepteert bijna overal creditcards.
 
Camper
Veel parkeerterreinen in de steden zijn ongeschikt om met de camper te parkeren. Een mogelijkheid is om buiten de stad te parkeren op een P&R. Van daaruit rijden er doorlopend (gratis) bussen naar de stad.
 
’s Nachts: indien u langs de kant van de weg geparkeerd staat bent u verplicht zowel 2 voor- als 2 achterlichten aan te hebben. Dit geldt ook voor auto’s met aanhanger of caravan.
 
Kinderen
Kinderen tot drie jaar moeten op de voorstoelen speciale kinderriemen dragen, op de achterbank indien aanwezig. Kinderen van 3 tot 11 jaar en kinderen kleiner dan 1.50 meter moeten op de voorstoelen ook speciale kindergordels dragen, indien aanwezig en anders de normale gordels. Kinderen van 12 en 13 jaar of jonger en groter dan 1.50 meter moeten normale gordels dragen.
 
Motorhelm
Motorrijders en hun passagiers moeten een motorhelm dragen.
 
Ongeval
Na een ongeval moet de auto zo ver mogelijk van de weg worden verwijderd. De waarschuwingslichten moeten worden ingeschakeld. Indien aanwezig moet een gevarendriehoek geplaatst worden. In Nederland moet elke auto voorzien zijn van een gevarendriehoek. Bij schade of letsel aan derden geef dan altijd uw gegevens . Indien dit niet mogelijk is dan in elk geval binnen 24 uur.
 
Pech
Ook als u lid bent van een buitenlandse automobielclub dan kunt u rekenen op gratis hulp van de Britse Automobile Association. Autoverhuurbedrijven zijn vaak aangesloten bij de AA of de RAC. Langs de snelwegen staat om de 1.6 kilometer een telefoonpaal.
 
Rijbewijs
U moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs of een International Driving Permit. Vergeet uw groene kaart niet.
 
Rijden onder invloed
De regels zijn streng en de naleving is strikt. Daarom is het beste advies niet rijden als u gedronken heeft.
 
Rijomstandigheden
Het verkeer rijdt links en draait op rotondes met de klok mee. Snelheden en afstanden zijn in mijlen aangegeven
(een mijl is 1.6 kilometer). Tussen de meeste grote steden liggen snelwegen. Benzine stations en afritten worden ruim van te voren aangegeven. Echter op de M25, de drukke ringweg rond Londen, de M11, de M 20 en de M40 zijn maar weinig stopplaatsen. Op sommige bruggen en tunnels alsmede op een deel van de M6 moet tol worden betaald. In Wales en het noordwesten van Schotland zijn de wegen smal. Stop alleen in speciale passeervakken aan de linkerkant van de weg. Ziet u een passeervak aan de rechterkant, stop dan op gelijke hoogte en laat de ander passeren.
 
Snelheidsbeperkingen
De maximumsnelheid op autosnelwegen en overige vierbaans wegen is voor een personenauto 110 kilometer per uur (70 mijl), op overige wegen is de maximumsnelheid 95 kilometer per uur (60 mijl). Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 kilometer (30 mijl), tenzij anders is aangegeven.
 
Verlichting
Wees er zeker van dat uw voor- en achterlichten en uw kentekenverlichting functioneren wanneer het donker wordt. Ook overdag is het veiliger gedimde verlichting te voeren. De koplampen van “vastelandauto’s” moeten van een speciale sticker voorzien zijn om andere weggebruikers niet te verblinden.
 
Wegen
Het wegennet in Groot-Brittannië is goed maar in de vroege en late spits erg druk. De ochtendspits is van 06.30 tot 9.30 uur en de avondspits van 16.30 tot 18.00 uur.
[Terug]

Weersverwachting en Klimaat

Dat Groot-Brittannië door water is omgeven heeft natuurlijk invloed op het klimaat. De weersfronten arriveren vanuit het westen over de Atlantische Oceaan. Een depressie zorgt voor wind, regen en veranderlijke weertypen. Een hoge drukgebied zorgt voor bestendig weer. De meeste fronten waarmee Groot-Brittannië mee te maken krijgt, kruisen de warme golfstroom van de Atlantische Oceaan. Dit verklaart waarom het Britse klimaat tamelijk zacht is. Als deze waterrijke zeelucht het land bereikt , gaat het regenen. Cornwall & Devon en Wales zijn de gebieden waar het, het meest regent. Opklaringen tussen de depressies door zorgen voor aangenaam weer. Zuidwestenwinden overheersen.
  
Regionale weerberichten
Regionale weersverwachtingen zijn op te vragen via telefoonnummer 09003 444900.
 
Regionale verschillen
Groot-Brittannië kent aanzienlijke regionale weersverschillen. De temperende invloed van de zee heeft zijn weerslag op het kustklimaat tot 32 kilometer landinwaarts. ‘Winters is het aan de kust vaak warmer dan in het binnenland en in de zomer is het er vaak koeler. In bergachtige gebieden is het weer veelal ruig en onvoorspelbaar. Het koudst is het in de Schotse regio’s Grampain en Tayside, met een gemiddelde temperatuur van -5 graden in januari. In de vlakke gebieden schijnt de zon het meest. Zo schijnt de zon op het Isle of Wight 1800 uur van de 4000 uren daglicht per jaar. Hellingen op het zuiden krijgen meer zon dan hellingen die op het noorden zijn gericht. De natste gebieden liggen in het zuiden en het westen, terwijl een groot deel van het oosten, waaronder Cambridgeshire en East Anglia in de regenschaduw ligt. Steden hebben hun eigen microklimaat. Het is er droger en warmer dan in het omliggende gebied.
 
Bergachtige gebieden
Het weer in bergachtige streken van Groot-Brittannië (delen van Schotland, Wales en het Lake District) is vaak veranderlijker en ruiger dan in de laaggelegen streken. De bergen zijn niet zo hoog, maar toch moet men er in de winter er niet onvoorbereid op uit trekken. Bedenk dat de temperatuur bij iedere 300 meter die u klimt circa 2 graden daalt en dat het op ene hoogte van 900 meter tweemaal zo hard kan waaien. Met Office verzorgt twee keer per dat het weerbericht voor mensen die de bergen intrekken.
[Terug]

Accommodaties
· B&B
· Boerderijvakanties
· Bothies
· Caravans en Campers
· Hotels
· Jeugdherbergen
· Kamperen
· Pubs
· Self catering
Bagage en nuttige zaken
· Electriciteit
· Kleding en bagage
· Maten en gewichten
· Openbare toiletten
Betaalmiddelen

· Bankbiljetten en munten
· Banken en postkantoren
· Creditcards
· Euro’s
· Geldautomaten
· Geld
· Kortingen
· Wisselkantoren Londen
Communicatie
· Laptop
· Mobiel telefoneren
· Telefoneren
· Post
Eten en drinken
Gezondheid
· Dokter
· Opticiens
· Roken
· Tandarts
Huisdieren
Noodgevallen
· Alarmnummers
· Politie
Openingstijden
· Kortingspassen
· Nationale feestdagen
· Officiële feestdagen  

Reisdocumenten & Douane
· Douane
· Paspoort
· Huisdieren
· Reisverzekering
· Werken in Groot-Brittannië
Toegangsprijzen
Toeristenbureaus
· Toeristeninformatie
· London Tourist Board
· Cumbria Tourist Board
· East of England Tourist Board
· Heart of England Tourist Board
· North Humbria Tourist Board
· North West Tourist Board
· South East Tourist Board
· South Wst Tourist Board
· Southern Tourist Board
· Visit Scotland
· Visit Britain
· Wales Tourist Board
· Yorkshire Tourist Board
Vervoer
· Autohuur
· Brandstof
· Camper
· Kinderen
· Motorhelm
· Ongeval
· Pech onderweg
· Rijbewijs
· Rijdomstandigheden
· Snelheidsbeperkingen
· Verlichting
· Wegen
Weersverwachting en Klimaat
· Regionale weerberichten
· Regionale verschillen
· Bergachtige gebieden