Home    |   Editie   |    Archief   |    B&I Travelservice     |   Abonneren  |    Contact
   Praktisch - Toeristische info - Accommodaties - Culinair - Foto's - Links                                                                 Groot Brittannië
   Ierland

GOEDKOOP SLAPEN

Overnachten in grote steden is doorgaans een nogal prijzige zaak. De Britse hoofdstad maakt daarop beslist geen uitzondering naar veel Nederlandse toeristen in Londen al wel ervaren zullen hebben. Nu vragen de meeste toeristen geen luxe en allerlei poespas. Een veilig en rustig hotel, een schone kamer, een goed bed, meer wensen de meeste gasten niet. Dat kan nu want sinds deze zomer kent Londen ook een easy Hotel. Het zusje van Easy Jet. Het hotel is gevestigd in Lexham Gardens in Kensington. Een nachtje slapen hier is al vanaf £ 20,- te boeken. Welterusten ! www.easyhotel.com
[Terug]

Ipswich: The Salthouse Harbour Hotel

Een leuke stad voor een shortbreake is Ipswich in Suffolk. Vanuit Harwich, de aankomsthaven van Stena Line, is het een klein uur rijden naar Ipswich. Wie er voor kiest om er een weekend tussenuit te gaan kan vanuit Hoek van Holland de eerste overtocht boeken voor de Discovery. Deze snelle ferry vertrekt om 07.00 uur en komt om circa 10.00 aan in Harwich.

Een uur later kunt u reeds op de plaats van bestemming zijn. Ipswich heeft een fraaie historische binnenstad met tal van goede restaurants en pubs. Ook als winkelstad biedt Ipswich veel variatie. Zo zijn er in de historische binnenstad twee grote shopping centres. Aan de Queens Street ligt het Buttermarket Shopping Centre en aan de Tavern Street, het Tower Shopping Centre. Op loopafstand van het centrum zijn diverse parkeerplaatsen.

Eén van de mooiste plaatsen van Ipswich om te verblijven is bij de haven. Aan The Water Front staan schitterende gerestaureerde handelspakhuizen die omgetoverd zijn in winkels, restaurants, pubs en hotels. Eén van deze hotels is The Salthouse Harbour Hotel. Het hotel biedt niet alleen alle wenselijke comfort, maar ook een schitterend uitzicht op de haven.

Het vier sterren hotel is gesitueerd in een van de voormalige veemhuizen aan de haven van Ipswich. In vroeger dagen meerden er schepen aan om hun goederen te lossen. Het hotel heeft een bijzonder smaakvolle moderne inrichting die geïnspireerd is door de vroegere bestemming. Alle 43 kamers hebben een TV  en DVD/CD speler, een badkamer met douche en/of bad en voorziening voor het zetten van koffie en thee. Op de bovenste verdieping van het hotel liggen  twee schitterende penthouses die voor een groot deel van glas zijn gebouwd. Van hieruit heeft u een schitterend uitzicht op de haven. In het hotel, op de kamers en in de Salthouse Brasserie hangen zeventig kunstwerken van bekende Britse schilders. Het historische centrum van Ipswich ligt op twee minuten lopen van The waterfront. Eveneens op korte afstand ligt het Cardinal Park waar een maxi bioscoop, twee nachtclubs en een variatie aan restaurants zijn te vinden. Op de website van The Salthouse Harbour Hotel, www.Salthouseharbour.co.uk staan diverse speciale aanbiedingen.
[Terug]

Suffolk: Bury St. Edmunds, The Angel 

Bury is een van de meest markante steden van Suffolk. In het verleden is het verkozen tot ‘The Best Little Town in the World’. Het is de tweede keer dat deze titel aan Bury ten deel valt. De stad wordt gedomineerd door de 12e eeuwse Abbey of St Edmunds met the Abbey Gardens. Dankzij de Abbey groeide de stad in de Middeleeuwen heel sterk. Vijf eeuwen lang kwamen pelgrims uit alle delen van de wereld naar de stad om te werken aan de “shrine of St. Edmunds”. De Abbey Gardens is een National Park en werd aangelegd ter gelegenheid van de kroning van King George V. Nu worden het park en de Abbey dagelijks bezocht door toeristen en de inwoners van Bury. Tegenover het park en de Abbey ligt het hotel The Angel.

The Angel is het oudste logement in Bury en is gesitueerd in een voormalig koetshuis uit 1452. In die tijd arriveerden de pelgrims per koets in Bury en brachten de nacht door in de Coach Inn. Door de eeuwen heen hebben vele bekende personen zoals royals, artiesten, acteurs, schrijvers er de nacht door gebracht. Een van de bekendste schrijvers die er hebben overnacht is Charles Dickens. Hij schreef er een deel van zijn boek The Pickwick Papers of the Angel. Hij vernoemde de naam van het hotel in zijn boek.
Het hotel telt 65 kamers en biedt een ruime keuze aan verschillende stijlen. Voor bruidsparen zijn er suites met hemelbeden. Ook de andere kamers zijn voorzien van alle faciliteiten die een verblijf in The Angel zeer aangenaam maken. De twee restaurants The Abbeygate Restaurant, met een uitzicht over de Georgian Square, is ingericht in een ‘baronial style’ en herinnert aan de beroemde Dorchester in Londen. Een verblijf in The Angel is te combineren met een overnachting in The Salthouse Harbour Hotel. The Angel en Te Salthouse Harbour Hotel behoren tot hetzelfde concern. Informatie over de diverse verblijfsmogelijkheden en arrangementen zijn te vinden op: www.theangel.nl
[Terug]

Hamsteelhall, een B&B met een “view”

Op een steenworp afstand van Durham ligt het gehucht Quebec. Een handje vol huizen, een pub en een kerk. Wie een gezellig dorpsleven zoekt moet er niet naar toe gaan. Wie voor de natuur gaat en wil genieten van een adembenemend mooi uitzicht moet Quebec beslist bezoeken.
 
Om er te kunnen overnachten moet je gebruik maken van een van de B&B adressen in en om het dorpje. Een van die adressen is Hamsteel Hall aan de Hamsteel Lane.
 
Dit Georgian Country House dateert uit circa 1700 en was tot voor een paar jaar nog een boerderij. Nu is het een B&B met een uniek uitzicht.
Kenmerkend voor het huis zijn de verschillende grote open haarden die vroeger niet alleen voor warmte in huis zorgden, maar ook werden gebruikt het koken van het vlees voor de worstbereiding. Onze gastvrouw June Whitfield vertelt dat op Hamsteel Hall vroegen ook het vee geslacht werd en veel producten op de boerderij werden gemaakt. In de ruimte waar nu het ontbijt wordt geserveerd hingen vroeger de hammen en andere vleesproducten aan de haken aan het plafond.
De kamers zijn luxe en romantisch ingericht en van alle gemakken voorzien. Drie van de vijf kamers zijn ingericht met een hemelbed. De twee andere kamers met een dubbel bed. Alle kamers hebben een douche, een televisie en de mogelijkheid om op de kamer koffie en thee te zetten.
Net als bij veel vroegere gebouwen heeft ook deze farm en buitenmuur van circa 50 centimeter dikte! Voordeel hiervan is dat het ’s zomers lekker koel is en in de winter de warmte wordt vastgehouden.
De zitkamer van Hamsteed Hall heeft als voorbeeld gediend voor de inrichting van een kamer in Pockerley Manor in het Beamish Museum. Dit is een openluchtmuseum waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Je waant je er direct in het Noord-Engeland van de 17e eeuw.
 
Waarom komen mensen naar een dorpje als Quebec en uitgerekend naar hamsteel Hall.? June: “In de regio zijn tal van archeologische plaatsen zoals Binchester Ford en Fort Longovicium, beide overblijfselen uit de Romeinse tijd. De zee ligt op 30 minuten rijden. Ook toeristische attracties in Newcastle zoals het Metro Centre, een winkelcentrum met ruim 300 shops, The Millennium Bridge, The Baltic en The Angel of the North zijn vanaf hier goed bereikbaar. Verder in de regio is het Kielder National Park, Bowes Museum, Raby Castle, Killhope Wheel en Cragside Hall. Belangrijk is dat onze regio een schitterend wandelgebied is. Tientallen kilometers wandelpaden voeren door weidevelden, bossen en langs de Browney River. Durham ligt op een half uurtje rijden en het Beamish Museum op een kleine drie kwartier’’.
 
Hamsteel Hall is een B&B met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Een kamer kost 40 tot 45 pond per nacht inclusief een Engels ontbijt. Boeken kan via internet: http://www.hamsteelshall.ukgateway.net/frhome.htm
[Terug]

Suffolk, Hintlesham

College Farm; B&B in een 15e eeuwse Britse farmhouse
 
Geen beter leven dan het leven op het Britse platteland. Dat is het motto van Mrs. Rosemary Bryce van College farm in Hintlesham. Samen met haar familie bewoont ze een schitterende 15e eeuwse boerderij. Haar man is historicus en Rosemary bestiert een B&B (Bed & Breakfast).
Cottage Farm is een traditionele boerderij, gelegen in het glooiende landschap van Suffolk. Hintlesham ligt op circa 6 miles van Ipswich aan de A1071.
Het hoofdgebouw is een 500 jaar oud stenen huis uit de Tudortijd en was in die tijd (1520) eigendom van de Kardinaal Wolsley. Door de eeuwen heen is het huis aangepast aan de eisen van die tijd maar heeft het authentieke van weleer behouden, inclusief een gezellig hoekje bij de open haard, schuinaflopende vloeren en extreem lage deuropeningen.
 
Een kleine rondleiding door het huis leert dat alle kamers verschillend zijn ingericht. Zo zijn er twee kamers met centrale verwarming, televisie, een wekradio en de mogelijkheid om koffie en thee te zetten. Eén van de kamers heeft een grote badkamer met ligbad. De grootste kamer, The Family Room, heeft naast een kingsize dubbelbed ook nog een eenpersoonsbed.
Wie helemaal op privacy is gesteld vraagt aan Rosemary naar de Stable Room, gelegen in een klein gebouwtje achter het hoofdgebouw. Zoals de naam al doet vermoeden stonden hier vroeger de paarden. Ook deze kamer beschikt over eerder genoemde faciliteiten. Centraal gelegen in het huis is de gastenkamer en een flink uit de kluiten gewassen open haard. Naast een collectie boeken zijn er diverse spelen en een televisie om de avond door te komen. Het ‘Engelse’ontbijt, rijkelijk voorzien van regionale producten, wordt geserveerd in de ‘dining room’.
 
Rondom College Farm is een ruime tuin met daarin eeuwen oude bomen. Gezeten op een van de bankjes in de fraai aangelegde tuin is het genieten van rust van de omliggende velden en weilanden. Vogels, eekhoorns en andere kleine dieren komen graag bij Rosemary omdat ze weten dat er altijd wel iets lekkers te vinden is.
Wandelend over de gemarkeerde voetpaden rondom de farm is het genieten van bloemen, planten en klein wild. Ook is het mogelijk om in de nabije omgeving een partijtje golf te spelen, een hengeltje uit te gooien en een paard te huren. Bed & Breakfast zegt het al, logies met ontbijt. In Hintlesham zijn verschillende goede Pubs en restaurants.
Hintlesham is gelegen in een streek waar voeger de wolindustrie een belangrijke rol speelde. Plaatsen die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn: Hadleigh en Lavenham. Kustplaatsen zijn onder andere Aldenburgh, Dunwich. Sutton Hoo, nabij Woodbridge, is een historisch Keltisch ‘dorpje’ waar de geschiedenis van de streek wordt weergegeven. Sutton Hoo valt onder de National Trust. Op een uur rijden van Hintlesham liggen Camebridge en Norwich.
Wie meer wil weten over College Farm stuurt een mailtje naar bryce1@agripro.co.uk
Telefoon: +44.1473.652253.
Meer info>
[Terug]

Stay-at-Gilbert: ‘Een uniek herenhuis

Een straat met statige herenhuizen. In het verleden woonden er notabelen en kooplui. Nu worden de huizen bewoond door ondernemende mensen die er of hun kantoor in hebben gevestigd of toeristen ontvangen in een B&B.
 
Stay-at-Gilbert is gevestigd aan de 2 Gilbert Road in St. Leonards-on-Sea. Het fraaie herenhuis is gelegen in een rustige buurt waar in het verleden rijke kooplui en de notabelen van de stad woonden. Gilbert Road ligt op loopafstand van de kust (15min) en van het treinstation St. Leonards aan de Warrior Square.
Het huis heeft een sfeervolle inrichting met ruime kamers, Horrace Room en Herbert Room. Deze zijn voorzien van televisie/video internet aansluiting en een mogelijkheid voor het zetten van koffie en thee. Ook is er een internetaansluiting. De badkamers zijn voorzien van bad/douche.
Op de benedenverdieping is een gastenkamer waar het ‘Engelse ontbijt’ geserveerd wordt. Ook is het mogelijk om er ’s avonds te dineren. Binnenkort heeft u zelfs de mogelijkheid er zelf uw maaltijd te bereiden. In de gastenkamer kan naar de televisie gekeken worden of gewoon met een mooi boek onderuit gezakt zitten in een van de ruime stoelen. Roken is in het hele huis niet toegestaan. In de Gilbert Road kan gratis geparkeerd worden.

Nabij gelegen plaatsen zijn Hastings, St. Leonard en Bexhill.

De bijzonder gastvrije gastvrouw Gemma Swallow heet u van harte welkom en kan u veel adviezen geven over de toeristische mogelijkheden van de omgeving.
 
Informatie is te vinden op www.stay-at-gilbert.com
[Terug]

Slapen in een voormalige kloosterboerderij

Wie droomt er niet van om ’s morgens gewekt te worden door het geloei van koeien, het kraaien van de haan en het gehinnik van paarden. Buiten trekt de nevel boven de velden langzaam op. De zon wordt met het uur sterker. Het uitzicht is ongekend. Zo ver het oog strekt landerijen, bossen en slingerende landweggetjes. Hier en daar staat een huis of boerderij. Een van die boerderijen op het 320 hectare tellende landgoed staat, is Ford Abbey in Herfordshire. Niet zo maar een boerderij, maar een luxe vijf sterren accommodatie op een steenworp afstand van Leominster in Hereford. Een droom? We namen de proef op de som en constateerden dat dromen uit kunnen komen en ook nog betaalbaar zijn.
 
Als we na een lange rit van Dover naar Hereford op de borden Leominster zien staan zien we op de kaart dat het nog maar een klein stukje is. Via de A49 en de A44 bereiken we Pudleston. Het bordje dat Ford Abbey moet aangeven is ver te zoeken dus rijden we de afslag voorbij. In Bromyard vragen we de weg bij een klein winkeltje. ,,Oh, maar dan bent u te ver gereden. U moet ongeveer 6 miles terug en dan rechts een smal weggetje in’’. We kijken op de kaart en zien inderdaad een heel klein streepje op de kaart op de plaats waar die aardige mensen ons op wezen. Nadat we dezelfde weg zijn terug gereden zien we een smal weggetje. Aan de kant staat een klein bordje met een pijl en het opschrift Ford Abbey. ,,Niet te zien vanaf de nadere kant’’, zegt mijn reisgenote. Na ongeveer een mijl zien we een groter bord met de naam van de boerderij. Een groot hek verspert ons de doorgang. Gelukkig staat er een ‘praatpaal’ waarmee we met de boerderij kunnen communiceren en kondigen ons aan. Langzaam zwaait het hek open en kunnen we het landgoed oprijden. Achter ons sluit geruisloos het hek. Nog steeds geen spoor van bewoning tot dat we boven aan een heuvel heen komen, zien we in het dal enkele schitterend gerestaureerde boerderijen liggen. Later zouden we van Michael Wildmoser, de manager van Ford Abbey, horen dat de geschiedenis van de boerderij teruggaat naar het jaar 660. Maar daarover later meer. Als we de auto hebben geparkeerd worden we door Michael verwelkomd, ook uit naam van Dr. Albert Heijn, de eigenaar van Ford Abbey. ,,Mijnheer Heijn heet u welkom en laat weten dat hij morgen thee komt drinken’’. We begroeten de manager en verheugen ons al op de volgende dag dat we Dr. Heijn en zijn vrouw weer zullen ontmoeten.
 
Inmiddels kijken we onze ogen uit wat er het afgelopen jaar is gepresteerd. Twee jaar geleden hebben we het voorrecht gehad, om bij een van onze bezoeken aan de familie Heijn, een kijkje te mogen nemen bij de toen nog bouwvallige boerderij. In dat gebouw woonde in een klein deel nog een oude dame die bij de verkoop was toegezegd dat ze tot aan haar dood in de boerderij mocht blijven wonen, wat ook inderdaad is geschied. Michael vertelt dat direct nadat de vrouw was gestorven een begin is gemaakt met de restauratie van het monumentale pand. Bekend is dat de heer en mevrouw Heijn veel geld en energie steken in het restaureren van historische panden. Voorbeeld hiervan zijn het Castle House, nu een 5 sterren hotel en The Left Bank Village, een reeks historische panden op de linker oever van de Rivier Wye. Hierin zijn nu winkeltjes en restaurants gevestigd.
 
Om klokslag elf komt de heer Albert Heijn op visite en samen gaan we in de tuin zitten. Even later komt zijn vrouw Monique met een paar buitenlandse journalisten even gedag zeggen. Onder het genot van een kopje AH koffie vertelt onze gastheer de geschiedenis van dit fraaie optrekje. Hij vertrouwd ons toe dat hij zijn grote huis op een steenworp afstand van Ford Abbey best zou willen ruilen voor de boerenhoeve waar we nu aan de koffie zitten. ,,Ford Abbey maakte eens deel uit van een Manor dat toebehoorde aan de Leominster Abbey, gesticht in 660 en waarschijnlijk de eerste Christelijke kerk in Herefordshire. De eerste Leominster Abbey werd verwoest door de Denen en herbouwd door Leofric of Mercia in 980 om dienst te doen als nonnenklooster. Hieraan kwam in 1046 een eind toen Swein, zoon van Earl Godwing het klooster aanviel en veroverde. Leominster en de Manor kwamen toen in handen van Koning Henry I die het in 1123 weer haar oude status terug gaf als Abbey, onderdeel van de Abbey die hij even daarvoor had gesticht in Reading.  Onderzoek heeft uitgewezen dat er op Ford ook een kerk moet hebben gestaan, maar hiervan is niets meer terug gevonden. In het begin van de 12e eeuw kwam het in het bezit van de familie Blez uit Stoke Bliss die het van Reading Abbey huurde. Vanaf die tijd heeft het ook een agrarische bestemming gekregen. Het ging toen om een kleine boerderij met enige bijgebouwen’’.
 
Hij zegt dat aan het einde van de 15e eeuw het huis in bezit kwam van de familie Pateshall uit Kimbolton. ,,John Pateshall had een groot kantoor in Hereford en een huis in Londen met de naam The Ford.Hij trouwde met Catherine, de dochter van John Wynne. Uit dit huwelijk werd zoon William geboren. De familie Pateshall bleef tot in het midden van de 18e eeuw in het bezit van Ford en zijn verantwoordelijk voor de bouw van het huidige gebouw dat voor een deel uit hout bestaat.
In 1842 kwamen EDmund Burnam Pateshill en Dansey Richard Dansey in het bezit van Ford en haar 223 hectare grond. Zij namen ook de zorg en verantwoording voor de Abbey die deel uit maakte van het landgoed. Ook voegde ook de namen Ford en Abbey samen tot Ford Abbey’’.
 
Hij vertelt dat door de eeuwen heen een reeks bewoners Ford Abbey hebben bewoond. ,,De laatste eigenaar, voordat mijn vrouw en ik het overnamen was de familie Thomas. Wij hebben destijds in de koopovereenkomst laten opnemen dat de oude mevrouw tot aan haar dood in het huis mocht blijven. Een beetje beduusd van het verhaal van de heer Heijn, laten we het eerst maar een beetje op ons in werken. Over klandizie heeft Ford Abbey die week niet te klagen. Alle kamers zijn bezet met bruiloftsgasten. Na nog een kopje koffie te hebben ingeschonken vragen we de heer Heijn naar de toekomst visie van Ford Abbey. ,,We zitten nu in de fase dat we ons naar buiten kunnen profileren. We hebben de afgelopen tijd niet te klagen gehad over de bezetting op Ford Abbey. Alle kamers in het hoofdgebouw en de lodges waren voor 75 % bezet. Maar dat is ook aan de fantastische zomer te danken’’.Hij vertelt dat de restauratie van Ford Abbey veel voeten in de aarde heeft gehad. ,,Niet ales is even vlot verlopen, zeker niet waar het gaat om de contacten met National Trust. Deze leggen je teveel regeltjes op en dat kost heel veel tijd. Wij hebben het op onze manier gedaan en je ziet het resultaat’’. Inderdaad mag het resultaat er zijn. In het hoofdgebouw, de voormalige boerenhoeve, zijn luxe suites en in de voormalige 15e eeuwse schuren zijn vier familie-lodges, die namen hebben als: Mathew, Mark, Luke en John. Dit zijn ruim opgezette lodges voor vier tot zes personen, waar de mogelijkheid bestaat om zelf te koken. ,,We hebben met de bouw rekening gehouden met de originaliteit van het gebouw. Alle materialen die nog goed waren hebben we er in verwerkt. Wat nieuw is, is ook duidelijk te zien. We hebben niets kunstmatig oud gemaakt. Kijk maar naar de balken je kunt duidelijk zien wat oud en wat nieuw is. Dat is ook met de muren en de schoorsteen. De nieuwe stenen zijn gewoon boven op de oude gemetseld’’. Als we vragen of mevrouw Heijn ook hier weer verantwoordelijk is geweest voor de inrichting behing de heer Hein te lachen en zegt: ,,Daar mag ik me niet mee bemoeien. Ze reist stad en land af om dingen voor de inrichting van Ford Abbey te kopen. Dat was ook al zo bij de inrichting van het Castle Hous en van de Left Bank Village’’. Binnen zien we duidelijk dat Nederland nog en duidelijke stempel drukt op de inrichting van Ford Abbey. Zowel in de zitkamer als in het restaurant staat vol fraaie borden van de VOV en op het bureau tientallen foto’s van vrienden en bekenden van de familie Heijn. Ook het portret van onze koningin hangt aan de muur. Buiten in de tuin staan diverse sculpturen van Nederlandse kunstenaars. De ingang van de hoeve wordt bewaakt door een stenen monnik. In het gras loopt Abbey de kat van Ford Abbey. In het weiland achter de boerderij lopen een paar koeien, struisvogels en ganzen. De koeien, van het bekende Hereford ras met op het voorhoofd allemaal krulletjes, zijn afkomstig van de boerderij van de heer Heijn die op en steenworp afstand van Ford Abbey ligt. Hij vertelt dat hij dit soort koeien fokt om het ras in stand te houden. Hij vertelt niet zonder trots dat bijna alle koeien van dit ras in Amerika van deze boerderij afkomstig zijn, en dat op dit moment het vlees van deze koeien ook bij Albert Heijn in Nederland te koop is. Na een gezellig onderhoud nemen we afscheid van de voormalige grootgrutter en spreken af dat ook dit bezoek weer een vervolg zal krijgen. Voordat we gaan eten nemen we nog snel even een duik in het zwembad dat tegenover de lodges in een van de stallen is aangelegd. Ook hier weer tot in de puntjes verzorgd en ingericht volgens de normen van mevrouw Heijn. Naast het zwembad staan er ook diverse fitnessapparaten en een zonnebank.
 
Bed & Breakfast staat in de meeste gevallen voor logies met ontbijt. Voor de lunch en diner moet je vaak naar een restaurant. Ford Abbey is een zogenaamd full board B&b. Dat wil zeggen dat je er zowel de lunch als het diner kan gebruiken. In en van de bijgebouwen van de voormalige boerderij is de ‘farmhouse kitchen’, een keuken voorzien van de modernste apparatuur. Het is niet allen het domein van de kok, gasten kunnen vrijelijk binnenlopen om naar de verrichtingen van de kok te kijken, ene praatje te maken of om het menu door te nemen. Alle gerechten op de menukaart worden bereid met producten die uit de regio afkomstig zijn. In het hoofdgebouw is het restaurant. De inrichting is bijna Hollands te noemen. Overal spullen van de VOC of uit grootmoederstrijd. Over de kwaliteit van de gerechten en de smaak valt niet te twisten omdat in de keuken een kok staat die op veel plaatsen in de wereld zijn sporen heeft verdiend. Na een goed diner, een lekker glas wijn en en goede nachtrust nemen we de volgende dag afscheid van Michael Wildmoser. Bij het hek aan gekomen draait dat zachtjes open en sluit het ook weer even geruisloos wanneer wij weer op weg zijn naar Hereford.
 
Informatie: www.fordabbey.co.uk of mail naar info@fordabbey.co.uk
[Terug]

Lighthouses

Mensen die op zoek zijn naar een niet alledaags vakantieonderkomen zitten in Groot-Brittannië gebeiteld. Ooit aan een vuurtoren gedacht? Die zijn er nogal wat op dat fascinerende eiland aan de overkant. De hedendaagse vuurtoren wordt tegenwoordig automatisch van een centraal punt uit bediend dus vuurtorenwachters zijn zeldzaam geworden. Hun onderkomens kunnen nu dienst doen als vakantieoptrekjes.

De organisatie Trinity Home heeft liefst 72 vuurtorens in Engeland en Wales als toeristische attractie of als vakantiewoning in de aanbieding.
Zie voor beschrijving van een van de lighthouses ook onder de knop toeristische info.

De kaart  met Lighthouses is verkrijgbaar bij het Brits Verkeersbureau (www.visitbritain.nl). Informatie over de Trinity Cottages is te vinden op www.ruralretreats.co.uk.
Informatie over de vuurtorens: www.lighthouse-visits.co.uk meer>
[Terug] 

Brixham’s Museum of Living Sail 

De Vigilance is geen statisch varend museum, maar een schip waar bemanning en passagiers een geheel vormen. Passagiers mogen helpen bij alle activiteiten op dek. U heeft de mogelijkheid van meerdaagse cruises langs de kust of door het Kanaal. Tijdens deze reis worden verschillende havens aangedaan waar de nacht wordt doorgebracht. Geslapen wordt in authentieke kooien.
Aan boord is accommodatie voor 12 passagiers in vijf hutten. Gegeten wordt in de salon en gekookt in een kleine kombuis.
Scholen en groepen kunnen met de Vigilance educatieve reizen maken. Aan boord worden de kneepjes van het zeilen bijgebracht.
Zie ook onder de knop toeristische info: Engelse Riviera.
 
Informatie over de Vigilance is te vinden op: www.vigilanceofbrixham.co.uk Meer>
[Terug]  

Suffolk-Saxmundham; Snape Maltings cottages

 

 

 

 

Op een deel van het complex van Snape Maltings staan vakantiewoningen, The Holiday Cottages.
Drie cottages en een appartement, voorzien van alle moderne comfort zijn sfeervol ingericht. Hierbij is wederom niet voorbij gegaan aan de sfeer uit de 19e eeuw. Zowel de cottages als het appartement zijn geschikt voor ‘self-catering’. Rondom de binnenplaats, waar ook een deel van de shops, het restaurant en de pub aan grenzen vertrok vroeger de trein naar Ipswich. De Clock Tower herinnert nog aan die tijd. De Clock Tower, Garett Cottage en Kiln Cottage zijn geschikt voor zes personen terwijl The Smuggelers Cattage voor twee personen ingericht is. Vanuit de cottages en het appartement heeft men een schitterend uitzicht over Snape Malting, de tuinen en de rivier de Alde. Vakantiegangers kunnen het hele jaar door reserveren. Meer informatie is te vinden op deze site en op www.snapemaltings.co.uk
[Terug] 

Betaalbaar overnachten Groot-Brittannië

Groot-Brittannie heeft de naam duur te zijn. Aan de ene kant is dat waar, maar aan de andere kant is het goed mogelijk om voor een redelijke prijs in dit unieke land te vertoeven.

Een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje:

Bed and Breakfast (B&B)
B&B's staan voor een schone en comfortabele overnachting in een eenvoudige kamer, met een uitgebreid ontbijt en eventueel een avondmaaltijd. Veel B&B's zijn particuliere huizen en variëren van plattelandshuisjes of boerderijen tot stadswoningen. Prijzen vanaf £15.

Herbergen en pubs bieden vergelijkbare accommodatie in een wat historische sfeer.
Prijzen vanaf £20.

U kunt de accommodatie van tevoren in Nederland reserveren of dit via een plaatselijke TIC (Tourist Information Centre) doen, maar u kunt ook afgaan op bordjes langs de weg; particulieren in Groot-Brittannië bieden vaak kamers aan, zonder dat ze in gidsen/ brochures vermeld willen worden. De redenen hiervoor verschillen. Het kan zijn dat ze maar een klein aantal maanden per jaar deze gelegenheid bieden, of dat ze alleen maar in het weekeinde gasten willen ontvangen. Het behoeft geen betoog dat dit soort adressen niet altijd gecontroleerd is door de toeristische instanties.

Bij Visit Britain heeft men maar liefst acht Bed and Breakfast Touring Maps voor de verschillende delen van Engeland en een voor Wales waar adressen op vermeld staan. Er is ook een speciale brochure voor Londen. Deze kaarten zijn gratis op te vragen, evenals de lijst van Bed and Breakfast Agencies.

Jeugdherbergen
De gemiddelde overnachtingsprijzen variëren van £6.00 (bed no breakfast in landelijk gebied) tot £22,15 (bed and breakfast in centraal Londen).De bedragen zijn exclusief maaltijden, waarbij ontbijt £3,10 kost, lunchpakketten £2,70-3,50 en een avondmaaltijd van drie gangen £4,60. Er zijn ook appartementen beschikbaar. Het wordt aangeraden voor vertrek lid te worden van de jeugdherberg centrale in eigen land.
De naam van de NJHC (Nederlandse Jeugdherberg Centrale) is sinds januari 2003 Stayokay.
Vind alle hostels op www.stayokay.com

Londen
De London Tourist Board heeft een boekingskantoor voor accommodatie dat diverse soorten accommodatie aanbiedt in meer dan vijfhonderd hotels en pensions tegen diverse prijzen, binnen een bepaalde straal van hartje Londen. Voor reserveringen:
Tel: 0044 207 932 2020.
Fax: 0044 207 372 2068.

Budget Hotel Chain Lodges
Hotels of motels die u gewoonlijk in de buurt van de grote snelwegen aantreft bieden kamers aan met eigen bad/ douche/ toilet voor redelijke prijzen; een restaurant is meestal vlakbij. De prijs is doorgaans per kamer. Prijzen liggen rond £36.50. Informeer bij uw reisbureau naar Travelodge, Travel Inns, Comfort Inns en Holiday Inn Express.

Particuliere Woningen
Veel particulieren stellen een of meer kamers in hun huis beschikbaar aan buitenlandse toeristen. U kunt bij hen als "betalende gast" overnachten. Ook bestaan er Home Exchange Agencies, die de uitwisseling van huizen kunnen regelen.
Bij het Brits Toeristenbureau kunt u terecht voor de folder van Bed and Breakfast and Home Exchange Agencies.

Accommodatie op Universiteiten
De Britse universiteiten en colleges bieden in de zomertijd en tijdens andere vakantieperiodes goede en betaalbare kamers aan.
Het aanbod bestaat over het algemeen uit eenpersoonskamers (zonder toeslag), met gezamenlijk gebruik van badkamer. Maar er zijn ook gezinsappartementen waarbij u kunt kiezen uit volpension, halfpension of zelfvoorzienend. De meeste universiteiten bieden de nodige voorzieningen zoals winkels, een bank, een wasserette, bars, zitgedeelten, tv-kamers en sportfaciliteiten. Prijzen vanaf £15. Neem voor meer informatie contact op met de British Universities Accommodation Consortium:

BUAC
Box 1637
University Park
Nottingham NG7 2RD
Tel: 0044 115 950 4571
E-mail: buac@nottingham.ac.uk
Of vraag de brochure 'UK the Guide' aan.

Appartementen of Woningen
Accommodatie op basis van zelfvoorziening kan in het laagseizoen al vanaf slechts £250 per week worden gehuurd, en is vooral interessant als u met een grotere groep mensen komt. Informeer bij het Brits Toeristenbureau voor een lijst met bemiddelingsbureaus voor accommodatie op basis van zelfvoorziening.

Book-a-Bed-Ahead
Het netwerk van 800 TIC's (VVV's) helpt u graag bij het boeken van een kamer ter plekke of een dag van tevoren door middel van het Book-A-Bed-Ahead (BABA)-systeem. U kunt altijd rekenen op een hartelijke ontvangst en de nodige assistentie bij de daginvulling tijdens uw bezoek.
Kijk voor meer mogelijkheden op: www.visitbritain.com
[Terug]

 Suffolk: Ipswich, the Salthouse Hotel
 Suffolk: Bury St. Edmunds, The Angel

 Betaalbaar overnachten Groot-Brittannië
 Durham; Hamsteelhall
 Suffolk, Hintlesham
 Slapen in een voormalige kloosterboerderij
 Goedkoop slapen

Cottages - Private houses - Overig

 Lighthouses
 Brixham - historisch zeilschip
 Suffolk - Snape Maltings cottages