So British & Irish...!

   Home    |   Editie   |    Archief   |    B&I Travelservice     |   Abonneren  |    Contact
   Praktisch - Toeristische info - Accommodaties - Culinair - Foto's - Links                                                           



   Groot Brittannië
    Ierland

 

Ierland verrast tijdens winterse wandelingen

Ierland in de winter: een mild klimaat, een verbluffend landschap en adembenemende vergezichten. Verrassend genoeg is het winterseizoen bij uitstek geschikt om het mooie eiland al wandelend te ontdekken. En de vele festivals maken je tocht echt tot een feest. Struinen door het Ierse landschap is dankzij het milde klimaat ook in de winter een verrassende ervaring. Met meer dan 30 bewegwijzerde wandelroutes verspreid over het hele land, twee informatieve websites en diverse ‘Walking Festivals' in het vooruitzicht heet Ierland alle wandelaars meer dan welkom. (meer

Mild klimaat
Ierland heeft dankzij de heersende zuidwesten wind in de winter een uiterst mild klimaat. Daardoor biedt dit seizoen uitstekende gelegenheden om een of meer van de vele bewegwijzerde routes te volgen.

Nieuwe routes
Met 18 nieuwe wandelroutes komt het totaal op 32, in verschillende gradaties, waardoor er voor ieder type wandelaar wel een geschikte route te vinden is. Informatie over de rondwandelingen vindt u in de nieuwe brochure, terwijl de routes eenvoudig te downloaden zijn via de website www.walking.ireland.ie. Deze website bevat bovendien nog veel meer nuttige informatie over wandelen in Ierland.

Voor elk wat wils
De wandeltochten zijn onderverdeeld per thema: kust, eilanden, natuur en heuvels. De routes zijn uitgezet in gebieden die van historische betekenis zijn en een indrukwekkende schoonheid bieden - schaduwrijke bospaden, met paarse heide bedekte heuvels of kustgebieden met een panoramisch uitzicht over zee.

Dagtochten
De eendaagse wandelingen hebben een lengte van 5 tot 16 kilometer en zijn beschikbaar in de categorieën makkelijk, gemiddeld en zwaar. Zo vindt elke wandelaar wel iets van zijn of haar gading. Op de website www.ierland.nl vindt u overigens ook interessante (Nederlandstalige) informatie over wandelen in Ierland.

Noord-Ierland
Noord-Ierland biedt prachtige wandeltochten in ongerepte natuur. Sinds kort is speciaal voor dit gebied een nieuwe website in de lucht gegaan: www.walkni.com. De schoonheid van het gevarieerde Noord-Ierse landschap biedt volop gelegenheid voor bijzondere wandelingen, in een relatief ‘compact' gebied.

Perfecte gids
Lange tochten of een korte rondwandeling; in Noord-Ierland kan het allemaal. De website is een perfecte gids voor wandelaars die dit schitterende gebied willen ontdekken. Bovendien kan men zich via de website gratis abonneren op de e-mail nieuwsbrief, zodat je op de hoogte wordt gehouden van nieuwe wandelingen en wandelfestivals.

Wandelfestivals
Er is geen betere manier om het landschap, de natuur en de gastronomie van Ierland te beleven dan tijdens een Iers ‘Walking Festival'. Ervaren gidsen, die alles weten over de streekgeschiedenis, de folklore, de natuur en de cultuur, leiden je tijdens deze festivals door allerlei gebieden.

Soorten en maten
Ook festivalwandelingen zijn er in alle soorten en maten, dus voor zowel de beginnende als meer ervaren wandelaar leveren de wandelingen gegarandeerd een unieke ervaring op. Er worden in het najaar nog enkele geweldige wandelfestivals in Ierland georganiseerd, die te vinden zijn op www.walking.ireland.ie

Internet
Algemene informatie over Ierland: www.tourismireland.com/nld/

Algemeen

Algemeen
Ierland is 450 kilometer lang en 300 kilometer breed met een oppervlakte van ongeveer 84.500 vierkante kilometer.
Ierland bestaat uit vier provincies: Ulster, Munster, Leinster en Connaught.
Deze vier provincies zijn onderverdeeld in 32 counties. De Republiek Ierland bestaat uit 26 counties en Noord-Ierland uit 6 counties.

Ambassades in Ierland

Nederlandse Ambassade
160 Merrion Road
Dublin 4
Tel. 00-353-1-2693444
Fax 00-353-1-2839690
E-mail: info@netherlandsembassy.ie
Website: www.netherlandsembassy.ie

Open: maandag-vrijdag 08:30-13:00, 13:45-16:00 (kantoor)
maandag-vrijdag 08:30-12:30 (consulair)

Belgische Ambassade
Shrewsbury Road, 2
Ballsbridge - Dublin 4
Tel nr. + (353) (1) 205.71.00
Fax: + (353) (1) 283.94.03
E-Mail: Dublin@diplobel.org
Website: http://www.diplomatie.be/dublinnl

Provincies en counties in de Ierse Republiek en Noord-Ierland

Ierse Republiek

Connaught
Counties in de provincie Connaught: Galway, Leitrim, Mayo, Roscommon en Sligo.
In de oude provincie Connaught aan de Ierse westkust vindt u een rijke verscheidenheid van oogstrelende landschappen en indrukwekkende kusten, waaronder de spectaculaire zeezichten bij Connemara, Mayo en Sligo. De kustlijn bestaat uit duizenden grillig gevormde baaien, inhammen en intrigerende eilanden.
Hoofdstad van West-Ierland is Galway, een stad met een mengeling van ultramoderne cultuur en trotse Gaelische tradities die een ontspannen, informele sfeer uitstraalt. Andere mooie steden die u niet snel zult vergeten zijn Westport en Sligo.

Leinster
Counties in de provincie Leinster: Carlow, Dublin, Kildare, Kilkenny, Laois, Longford, Louth, Meath, Offaly, Westmeath, Wexford en Wicklow.
Leinster is in de loop der eeuwen steeds weer veroverd en gekoloniseerd, en dat heeft veel sporen nagelaten. Tegenwoordig wisselen prachtige landschappen en moderne steden elkaar hier af en woont de helft van de bevolking van de Republiek in Leinster.
In Leinster vindt u Newgrange, het grootste en meest indrukwekkende neolithische monument van Europa, de levendige hoofdstad Dublin, de malse groene weiden van Wicklow en ook Kilkenny met zijn rijke Normandische architectuur en levendige sfeer.

Munster
Counties in de provincie Munster: Clare, Cork, Kerry, Limerick, Tipperary en Waterford.
Munster, de groenste van de vier provincies, is van een adembenemende schoonheid. De kronkelwegen van Munster zigzaggen over bergpassen en dalen af naar schitterende baaien. U vindt hier vele archeologische overblijfselen, zoals de her en der over het landschap verspreide mysterieuze steencirkels.
Overal vindt u hier steden waar ooit Schotse en Engelse landverhuizers werden gehuisvest en talrijke kust- en havensteden als Kinsale en Clonakilty. In Munster ligt ook de stad Cork, de op een na grootste stad van de Ierse Republiek, en Limerick, een historisch juweeltje met een 13de-eeuws fort en een oud centrum.

Ulster (Noord Ierland)
Counties in de province Ulster: Antrim, Armagh, Cavan, Donegal, Down, Fermanagh, Londonderry, Monaghan en Tyrone.
Het noordelijke deel van Ierland, het grootse, majestueuze Ulster, is een totaal nieuwe, unieke ervaring. De verstrengeling van verschillende culturen, de Ulster Scots, de Gaelic, de Normandiërs en de Anglo-Normandiërs heeft het landschap op uitzonderlijke wijze gevormd en gekleurd.
Ulster, het noordelijkste stuk van Ierland, dat aan drie kanten door de oceaan wordt omgeven, heeft een adembenemend mooie kust die bestaat uit dramatische klippen, eindeloze stranden en steil oprijzende bergketens die in de rest van Ierland zelden worden aangetroffen. Het stille landschap van Southern Ulster, omgrensd door Lough Neagh in het oosten, Lough Erne in het westen en de Lakelands van Fermanagh, Cavan en Monaghan in het zuiden, vormen een wonderschoon en haast ononderbroken geheel van bergen met de golvende heuvels van Drumlin en omsluiten talloze spectaculaire meren en rivieren.
Het meest indrukwekkend van Ulster is zonder meer de eindeloze schoonheid van de spectaculaire kusten, van de woeste wildernis van Donegal in het westen via de noordelijke kustlijn van Londonderry tot Bushmills naar de dramatische kust van Antrim naar Larne, ten noorden van Belfast. Kenmerkend voor Donegal is niet alleen de overdonderende pracht van de kusten, maar ook het ruige berglandschap dat het midden van de county kenmerkt en daarnaast de verspreid gelegen steden en dorpen langs de kust.


Taal
Ierse Republiek : De twee officiële talen van de Republiek zijn Engels en Iers (Gaelic) en alle verkeers- en straatnaamborden zijn tweetalig. In de “Gaeltacht” gebieden is het Iers de spreektaal, maar spreekt iedereen ook Engels.

Noord-Ierland: In Noord-Ierland is Engels de officiële taal. Ook de Ierse taal, Gaelic, wordt op veel scholen en zomerscholen onderwezen. Het ook in Noord-Ierland gesproken Ulster Scots (Ullans), is sterk in opkomst en wordt onderwezen aan hen die een bijzonder onderdeel van de nationale identiteit willen leren kennen.

Tijd
In Ierland is het 1 uur vroeger dan bij ons. De klok dus een uur terugdraaien. Dit geldt het hele jaar want ook Ierland kent een zomer- en wintertijd.
[Terug]

Accommodaties

Hotels
Naast de welbekende internationale ketens, vindt u in Ierland ook diverse Ierse hotels en hotelketens die voor een echte Ierse ervaring staan.
Meer info >

Bed & Breakfast
Overal in Ierland kunt u overnachten in een Bed and Breakfast. Degenen die een B&B onderhouden zijn trots op de reputatie van gastvrijheid die deze accommodatie heeft verworven en ze zullen er dan ook alles aan doen om het u naar de zin te maken.

Vakantiewoningen
Wanneer u een vakantiewoning kiest in Ierland, is uw vrijheid gegarandeerd. U kunt genieten van uw onafhankelijkheid in een penthouse in het centrum van de stad, een elegant herenhuis op een privé-eiland of een huisje in een afgelegen plattelandsomgeving.
Meer info>

Farmhouses (boerderijen)
Geniet van de schoonheid van het Ierse platteland en de oprechte warmte van de mensen door uw vakantie door te brengen in een van de Ierse Farmhouses.
Meer info >

Kamperen en caravans
De vrijheid van een kampeervakantie biedt u de mogelijkheid om van de natuur en de buitenlucht te genieten op een ontspannen en ongehaaste manier. De campings variëren van kleine door families gerunde terreinen tot grote terreinen met uitgebreide faciliteiten speciaal voor families.
Meer info >

Hostels/ jeugdherbergen
Ierland heeft meer dan 200 hostels die de reiziger een goedkope slaapmogelijkheid bieden. Ze worden gerund door internationale associaties en door particulieren en bieden comfortabele accommodatie in het centrum van de stad en op de meer afgelegen locaties. De faciliteiten bieden vaak ook de mogelijkheden tot maaltijden, door de gasten zelfgemaakt of te verkrijgen in een restaurant.
Meer info >

Pensions/ Guesthouses
Pensions of guesthouses vindt u in wat kleinere Georgiaanse en Victoriaanse huizen, maar ook in moderne panden die speciaal voor dit doel zijn gebouwd. De informele atmosfeer en persoonlijke aandacht zijn kenmerken van Ierse guesthouses.
Meer info >
[Terug]

Betaalmiddelen

Muntsoort
De officiële munt is de euro.

Banken
De banken in Ierland zijn meestal van maandag tot en met vrijdag open van 10.30 tot 16.30 en op donderdag tot 17.00. De meeste banken hebben pinautomaten en accepteren de meeste creditcards.

Creditcards
Creditcards met het logo van Visa, MasterCard of American Express worden in Ierland overal geaccepteerd. Bezoekers die een andere kaart willen gebruiken, moeten van tevoren informeren of die kaart geaccepteerd wordt.

Kortingen
Mannen en vrouwen boven de 60 worden erkend als senioren en kunnen daarom gebruik maken van allerlei kortingen en regelingen.
Ook studenten en scholieren hebben in Ierland een streepje voor. Bij veel toeristenattracties krijgen ze op vertoon van een geldige studentenkaart korting op het toegangsbewijs.
[Terug]

Communicatie

Laptop
Als je van plan bent om een laptop te gebruiken vergeet dan niet om een adapter mee te nemen. Deze is verkrijgbaar bij bedrijven als Teleadapt. www.teleadapt.com.

Openbare telefoons
Telefoonkaarten zijn in de Republiek en in Noord-Ierland overal te krijgen en zijn simpel en effectief in het gebruik.

Telefooncodes
Als u vanuit het buitenland naar Noord-Ierland belt, moet u voor alle netnummers 0044 kiezen (en de eerste 0 van het regionale kengetal weglaten).
Als u vanuit de Republiek naar Noord-Ierland belt, vervang dan het kengetal 028 door 048.
Als u vanuit het buitenland naar de Ierse Republiek belt, moeten alle netnummers worden voorafgegaan door 00 353 (en moet u de eerste 0 van regionale kengetal weglaten).

Telefonische inlichtingen
Noord-Ierland : Telefoonummers opvragen - Tel: 118 500
Nummers in het buitenland opvragen - Tel: 118 505
Gesproken inlichtingengids - Tel: 0800 600 900

Ierse Republiek
Telefoonnummers opvragen in de Ierse Republiek:
Directory Enquiries - Tel: 11850
International telefoonnummers opvragen - Tel: 114
Gesproken Gouden Gids - Tel: + 353 1 618 8000
[Terug]

Electriciteit en maten

Elektriciteit
De netspanning in Ierland is 220 Volt/50 Herz.
In Noord-Ierland 240 Volt/50 Herz. U heeft een adapter nodig, aangezien de stekkers 3 platte pennen hebben.

Maten en gewichten

In Ierland kent men afwijkende maten en gewichten. De meest voorkomende zijn:
1 inch = 25,4 mm
1 foot = 0,30 mtr
1 yard = 0,91 mtr
1 mile = 1,6 km
1 pound = 0,45 kg
1 ounce = 28,4 gr (oz)
[Terug]

Gezondheid

Voor informatie gezondheidszorg klik hier

Opticiens
Draagt u een bril of contactlenzen, neem dan het bijbehorende recept, een reserve bril of extra contactlenzen mee voor het geval uw bril of contactlenzen zoek raakt of beschadigd. Opticiens kunnen snel voor een vervangende bril of lenzen zorgen.

Roken
In de Ierse Republiek is sinds 29 maart 2004 een rookverbod van kracht op alle werkplekken. Dit betekent dat roken in de Ierse Republiek verboden is in alle openbare ruimten, ook in alle bars, nachtclubs en restaurants.
Hotelkamers vallen officieel niet onder het verbod maar alle andere ruimten in hotels wel.
[Terug]

Noodgevallen

Ierse Republiek
Alarmnummer politie, brandweer en ambulance: Tel: 112 of 999
Deze nummers zijn gratis, maar mogen alleen gebeld worden voor echte noodsituaties. Als er wordt opgenomen, zegt u welke dienst u wilt spreken, u wacht tot u wordt doorverbonden en dan meldt u waar er hulp moet worden geboden.

In geval van autopech kunt u bellen:
Automobile Association (AA) (Tel: 1800 66 77 88)
RAC Motoring Service (Tel: 1800 535 005)

Als u tijdens uw bezoek aan de Ierse Republiek onverhoopt het slachtoffer wordt van een misdaad, kan de Tourist Victim Support Service u geestelijk en praktisch bijstaan met een team van speciaal opgeleide meertalige vrijwilligers, ondersteund door een administratieve staf.
De TVSS is maandag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 18.00 bereikbaar en op zondag en op feestdagen van 12.00 uur tot 18.00 uur. Telefoon 1800 661 771, email info@touristvictimsupport.ie of kijk op www.touristvictimsupport.ie.

Noord-Ierland
Alarmnummer politie, brandweer en ambulance: Tel: 999
Dit nummer is gratis, maar mag alleen gebeld worden voor echte noodsituaties. Als er wordt opgenomen, zegt u welke dienst u wilt spreken, u wacht tot u wordt doorverbonden en dan meldt u waar er hulp moet worden geboden.

In geval van autopech kunt u bellen:
Automobile Association (AA) (Tel: 0800 88 77 66)
RAC Motoring Service (Tel: 0800 828 282)
Slachtofferhulp voor Toeristen (TVSS)

Victim Support biedt steun aan slachtoffers, getuigen, hun familie en vrienden. Er zijn drie hulpgroepen: algemene dienstverlening, hulp bij aanvragen voor schadevergoeding na letselschade en hulp aan getuigen. Deze groepen helpen slachtoffers bij het verwerken van misdrijven in het nabije of verre verleden, of die nu aangegeven zijn bij de politie of niet.
Van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur, telefoon ++ 44 28 90 328152. Na 17.00, in het weekeind of op feestdagen kunt de Victim Supportline bellen, telefoon 0845 30 30 900; email: sebelfast@victimsupportni.org.uk, of op internet:
Victim Support Northern Ireland http://www.victimsupport.org/vs_ni/index.html
[Terug]

Openingstijden

Ierse feestdagen

Nieuwjaar 1 januari
St. Patrick’s Day 7 maart
Eerste Bank Holiday 3 mei
Tweede Bank Holiday 7 juni
Derde Bank Holiday 2 augustus
Halloween 27 september
Kerstmis 25 december
St. Stephen’s Day 26 december
[Terug]

Reisdocumenten & Douane

Douane
Bezoekers uit de EU-landen hoeven zich bij aankomst niet te melden bij de douane. Wel is invoer van bepaalde goederen verboden ter bescherming van volksgezondheid en het milieu. Hieronder vallen bijvoorbeeld alle vleessoorten en gevogelte.
De douane werkt in de meeste havens en vliegvelden met een rode en een groene doorgang. Neem de groene doorgang als u niets heeft aan te geven.

Binnen de EU verkregen goederen
Hoewel u nu ongelimiteerd tabak en alcohol van het ene EU-land naar het andere kunt meenemen, kan de douane reizigers vragen te bewijzen dat de aangeschafte goederen alleen voor privé-gebruik zijn bestemd.

Buiten de EU verkregen goederen
De volgende goederen mogen door personen van 17 jaar of ouder zonder importheffing worden ingevoerd:
800 sigaretten of 400 cigarillos of 200 sigaren of 1 kilo tabak ;
10 liter sterke drank (meer dan 22% alcohol) of 20 liter likeurwijn (port, sherry etc., maar geen mousserende wijn) of
90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) of 110 liter bier;
50gr parfum en 250ml eau de toillette;
Meer info>

Huisdieren
Als u uw hond of kat wilt meenemen naar Ierland dient u in het bezit te zijn van een geldig EU paspoort voor dieren.
Meer info > of www.agriculture.gov.ie/

Paspoort
Iedereen die Ierland bezoekt moet in het bezit zijn van een geldig paspoort. Inwoners van de EU kunnen ook volstaan met een nationale identiteitskaart.
De Republiek Ierland, Het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, de kanaaleilanden en het Isle of Man vormen tezamen een zogenaamd ‘common travel area’. Zodra u in een van bovengenoemde gebieden de douane bent gepasseerd, kunt u ongehinderd overal rondreizen zonder dat u gehinderd wordt door grenscontroles. Als u een binnenlandse vlucht gaat maken dan moet u altijd een legitimatiebewijs laten zien. Dat kan een paspoort zijn, maar ook een identiteitskaart.

Studeren en werken in de Ierse Republiek en Noord-Ierland
USIT is de Ierse reisorganisatie voor studenten en jongeren, met 22 reisbureaus verspreid over heel Ierland. Het Work in Ireland Program is gevestigd in Dublin.
USIT is mede-sponsor van het Work in Ireland Program en organiseert tevens verscheidene cursussen, zoals de Irish Studies Summer School op Trinity College en de Ireland in Europe Summer School. USIT verhuurt ook betaalbare accommodaties in Dublin, Cork and Galway.
USIT is gespecialiseerd in educatieve - en themareizen, het organiseren van zomercursussen en studieprogramma’s voor universiteiten en studentengroepen die Ierland bezoeken. Als u een op uw academische behoeften toegesneden cursus in Ierland wilt, mail dan incoming.ireland@usit.ie.
[Terug]

Toeristenbureaus

Ierse Republiek

Cork Kerry Tourism
Áras Fáilte, Grand Parade, Cork
Tel: ++ 353 21 425 5100
Fax: ++ 353 21 425 5199
info@corkkerrytourism.ie
www.corkkerry.ie
Dublin Tourism Centre
Suffolk Street, Dublin 2
information@dublintourism.ie
www.visitdublin.com
East Coast & Midlands Tourism
Clonard House, Dublin Road, Mullingar, County Westmeath
Tel: ++ 353 44 48761 (Admin only)
info@ecoast-midlandstourism.ie
www.ecoast-midlands.travel.ie
Ireland West Tourism
Áras Fáilte, Forster Street, Galway
Tel: ++ 353 91 537 700
Fax: ++ 353 91 537 733
info@irelandwest.ie
www.irelandwest.ie
North West Tourism
Áras Redden, Temple Street, Sligo
Tel: ++ 353 51 875 823
Fax: ++ 353 51 877 388
info@southeasttourism.ie
www.southeastireland.com
Shannon Development
Shannon Town Centre, County Clare
Tel: ++ 353 61 361 555 (admin)
Fax: ++ 353 61 363 180
info@shannondev.ie
www.shannonregiontourism.ie
South East Tourism
41 The Quay, Waterford City,
Tel: ++ 353 51 875 823
Fax: ++ 353 51 876 720
info@southeasttourism.ie
www.southeastireland.com
 

Noord-Ierland

Armagh Tourist Information Centre
40 English Street, Armagh BT61 4BA
Tel: +44 28 3752 1800
Fax: +44 28 3752 8329
info@visitarmagh.com
www.visitarmagh.com
Belfast Visitor and Convention Bureau
47 Donegall Place, Belfast, BT1 5AD
Tel: +44 28 9024 6609
Fax: +44 28 9031 2424
info@belfastvisitor.com
www.gotobelfast.com
Causeway Coast & Glens
11 Lodge Road, Coleraine, County Londonderry, BT52 1LU
Tel: +44 28 7032 7720
Fax: +44 28 7032 7719
mail@causewaycoastandglens.com
www.causewaycoastandglens.com
Derry Visitor and Convention Bureau
44 Foyle Street, Londonderry, BT48 6AT
Tel: +44 28 7126 7284
Fax: +44 28 7137 7992
info@derryvisitor.com
www.derryvisitor.com
Fermanagh Lakeland Tourism
Wellington Road, Enniskillen, County Fermanagh BT74 7EF
Tel: +44 28 6632 3110
Fax: +44 28 6632 5511
info@fermanaghlakelands.com
www.fermanaghlakelands.com
Kingdoms of Down
40 West Street, Newtownards, County Down, BT74 7EF
Tel: +44 28 9182 2881
Fax: +44 28 9182 2202
info@kingdomsofdown.com
www.kingdomsofdown.com

[Terug]

Vervoer

Openbaar vervoer
Trein: zie www.irishrail.ie
Bus: zie www.buseireann.ie
[Terug]

Verkeer

In Ierland rijdt men links.

Verkeersregels
Op de verkeersborden van de Republiek is de nieuwe maximumsnelheid aangegeven in kilometers per uur. Let er ook op dat op bepaalde wegen nu andere maximumsnelheden gelden dan in Noord-Ierland.

Maximumsnelheden (Ierse Republiek)
• binnen de bebouwde kom: 50 km per uur
• buiten de bebouwde kom en op B-wegen (snelheid aangegeven met witte borden) 80km per uur;
• hoofdwegen (aangegeven met groene borden) 100km per uur

Maximumsnelheden in miles (Noord-Ierland)
• binnen de bebouwde kom: 30 mijl per uur;
• buiten de bebouwde kom en op B-wegen 60 mijl per uur;
• snelwegen 70 mijl per uur.

Verkeersborden
In de Gaeltacht-regio’s van de Republiek, waar Gaelisch de hoofdtaal is, staan plaatsnamen op verkeersborden en overzichtskaarten alleen in het Iers/Gaelisch aangegeven. Op kleinere landkaarten zoals toeristen die gebruiken en die verkrijgbaar zijn bij de Ierse verkeersbureaus, staan de namen vaak in het Iers en het Engels. Gaelisch is maar in enkele regio’s de hoofdtaal en met een goede toeristische kaart en aanwijzingen van behulpzame streekbewoners zult u zonder al te veel problemen in heel Ierland uw weg kunnen vinden.

In Noord-Ierland staan op de verkeersborden alle snelheden in mijlen en alle namen in het Engels.

Verkeersinformatie actueel Info >

Rijbewijzen en verzekering
Bezoekers moeten in Ierland beschikken over een geldig rijbewijs afgegeven in hun eigen land of een internationaal rijbewijs, verkrijgbaar bij automobilistenorganisaties
[Terug]

Weersverwachting en Klimaat

Dat Ierland door water is omgeven heeft natuurlijk invloed op het klimaat. De weersfronten arriveren vanuit het westen over de Atlantische Oceaan. Een depressie zorgt voor wind, regen en veranderlijke weertypen. Een hoge drukgebied zorgt voor bestendig weer. De meeste fronten waarmee Ierland te maken krijgt, kruisen de warme golfstroom van de Atlantische Oceaan. Dit verklaart waarom het Ierse klimaat mild en gematigd is. In de zomer varieert de temperatuur meestal tussen de 15ºC en 20ºC.
In de lente en de herfst wordt het meestal zo’n 10ºC.
‘s Winters varieert de temperatuur tussen de 5ºC en 8ºC. (Het sneeuwt zelden, maar in elk jaargetijde kan er een regenbui vallen.)
Meer info >
[Terug]