So British & Irish...!

   Home    |   Editie   |    Archief   |    Acties    |   Abonneren  |    Contact
   Archief                                                                                                                                                          Groot Brittannië
   Ierland

 


SPOKEN SPOTTEN EN GLUREN NAAR GEESTEN

Krakende traptreden midden in de nacht, kaarsen die uitwaaien terwijl alle ramen dicht zijn, voetstappen op de gang… In een kasteel of oud huis is er maar heel weinig voor nodig om je nekharen overeind te krijgen. Voor wie niet bang is voor een beetje mysterie en spanning zijn er tal van bestemmingen waar je haast wel in het bovennatuurlijke moet gaan geloven. Halloween komt er weer aan, dus reden genoeg voor een (ont)spannende trip naar plaatsen waar ze niet terugschikken van een geest meer of minder. Van de prijs hoef je in elk geval niet te schrikken, easyJet vliegt je low cost naar Schotland, Engeland of Noord-Ierland voor een spookachtig avontuur.

1) Spot het spook in Schotland
Schotten zijn niet vies van een beetje legende. Zo doen er behoorlijk wat spannende verhalen de ronde over Glamis Castle, op een uurtje rijden van Edinburgh. Dit indrukwekkende kasteel uit 1372 wordt volgens verschillende ooggetuigen regelmatig bezocht door Lady Grey, die komt bidden in de kapel en vervolgens enige tijd mijmerend op één van de achterste rijen gaat zitten. Bijzonder, vooral omdat Lady Grey in 1557 is geëxecuteerd voor hekserij. Een andere vaak geziene gast is de bebaarde geest van een jonkheer uit vervlogen tijden. Tot slot komt ook de Graaf van Crawford regelmatig terug naar de kamer waar hij volgens de overlevering een kaartspelletje heeft gespeeld met de duivel…

Behalve spookachtig spannend is Glamis Castle vooral erg mooi en geliefd bij het Engelse koningshuis. Zowel Koning Elizabeth als haar moeder en dochter hebben er gewoond. Vlieg met easyJet van Amsterdam naar Edinburgh vanaf € 32,99 voor een enkele reis inclusief alle toeslagen en ga geesten zoeken in Schotland! Het kasteel is geopend van maart tot december van 10.00 uur tot 18.00 uur. Zie voor meer informatie www.glamis-castle.co.uk.

2) Een wandeling langs de duistere geheimen van Londen
Londen staat vol historische gebouwen met elk een eigen verhaal. Een goede manier om de meer duistere kant van de stad te ontdekken is deel te nemen aan een spookwandeling. Over elk steegje is wel een spannend verhaal te vertellen en er is een man die je dat allemaal kan uitleggen. Richard Jones is de perfecte gids en schrijver van het boek “Walking Haunted London”. Een expert dus op het gebied van het duistere verleden van de Engelse hoofdstad. Van Jack de Ripper tot de straatjes waar Charles Dickens inspiratie opdeed voor het spookverhaal “A Christmas Carol”. De wandeling brengt je langs spookachtige begraafplaatsen en executie plaatsen, waaronder die waar William Wallace, “Braveheart” himself, zijn laatste adem uitblies. Hier wordt meer paranormale activiteit waargenomen dan waar ook in de stad…
easyJet vliegt 14 keer per dag van Amsterdam naar Londen vanaf € 32,99 voor een enkele reis inclusief alle toeslagen. Heb je interesse in de spookwandeling van Richard Jones? Dan is het verstandig van tevoren te boeken via www.London-ghost-tour.com. De wandeling begint om 19.00 uur, duurt ongeveer anderhalf uur en kost £6.50.

3) Bang in Belfast…
Carrickfergus Castle, op ongeveer 15 kilometer van Belfast, is een fort uit 1185. Hier huist Helena Blunden, die in 1912 om het leven kwam toen ze over de balustrade viel en op de stenen vloer terecht kwam. De medewerkers van de tijdschriften winkel in de buurt horen haar nu nog regelmatig schreeuwen… Een angstaanjagend geluid, zeker als je alleen bent of als het donker is. Ook in de lift die in het jaar dat ze overleed is geïnstalleerd wil ze nog wel eens langskomen. De diepe, donkere put elders in het kasteel is de vaste verschijningsplaats van een soldaat, volgens de overlevering is hem onrecht aangedaan en blijft hij zoeken naar rechtvaardigheid.

easyJet vliegt dagelijks van Amsterdam naar Belfast vanaf € 32,99 voor een enkele reis inclusief alle belastingen en toeslagen. Toegang tot Carrickfergus Castle is £3 voor volwassenen en £1.50 voor kinderen. Het kasteel is geopend van maandag tot en met zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur. Zie voor meer informatie www.haunted-britain.com.
www.easyjet.com