So British & Irish...!

   Home    |   Editie   |    Archief   |    Acties    |   Abonneren  |    Contact
   Archief                                                                                                                                                          Groot Brittannië
   Ierland

 

 

ACCOMMODATIES
Schotland: Peebles
DUTCH DREAM
Het had eigenlijk zonnig Zuid-Afrika moeten zijn, maar het werd uiteindelijk Schotland. De plek waar het Nederlandse echtpaar Jacob en Johanna van Houdt een droom in vervulling hebben zien gaan. In 1988 moest Jacob van Houdt voor een klus van zijn werkgever Philips naar Schotland. Echtgenote Johanna, juriste en lerares, volgde hem. In 1993 keerden ze terug naar Nederland. Een nieuwe uitzending; nu naar Londen, volgde. Daar kreeg een langgekoesterde wens gestalte. Van de drie vrije slaapkamers in hun Londense woning maakten ze een luxe Bed and Breakfast. En met succes. Dat spoorde hen aan hun liefhebberij grootser aan te pakken. Niet in Zuid-Afrika, dat toch te ver van familie en vrienden lag, maar in Peebles in de landschappelijk mooie streek van de Scottish Borders. Daar kochten de Van Houdts Cringletie House, een victoriaanse mansion. Van een vervallen kasteel-hotel is na een miljoenen vergende verbouwing een mooi, warm en luxueus hotel-restaurant gemaakt van veertien kamers. Het heeft al een aantal onderscheidingen in de wacht gesleept. Zo kreeg het recent de drie rode sterren van de AA waarmee Cringletie House zich een tophotel mag noemen. Gedroomd uitgangspunt voor tochten door het mooie, ruime landschap van de Borders, maar ook voor activiteiten als vissen in de Tweed en niet te vergeten golfen want er liggen twee gerenommeerde golfcourses in de buurt. Peebles ligt op nog geen uur rijden van hoofdstad Edinburgh. Meer info via: www.cringletie.com.

STERREN systeem
Ook Groot-Brittannië kent een sterrensysteem voor de plekken waar je als toerist het moede hoofd kunt neervlijen. Maar er bestonden toch nog wel wat verschillen. Na meer dan een kwarteeuw hebben de Automobile Association (AA), de Royal Automobile Club (RAC), VisitBritain, VisitScotland en de Wales Tourist Board overeenstemming bereikt over de hanteren criteria. Per 1 januari 2006 is de nieuwe aanduiding met sterren voor accommodaties van kracht geworden. Men denkt nu beter de kwaliteit te kunnen bewaken van de accommodaties die worden aangeboden. Eén ster staat voor een goed maar eenvoudig onderkomen zonder overdaad. De klassering loopt op tot maximaal vijf sterren die staan voor uitzonderlijk onderdak met de nodige luxe.